Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@helsinki.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.

1. Katsaus elintarvikealan yritysten toimintaympäristötilanteeseen

Ruokasektorin koordinaatiohanke kokosi yhteen eri maakunnissa vuosina 2022-2024 yrityksille tehtyjen selvitystöiden tuloksia. Maakuntien ruokasektorin tilannekatsaus -julkaisu esittelee tuloksia maakunnittain ja kokoaa yhteen aiheita, jotka nousevat esiin eri puolella Suomea. Lue uutinen ja tutustu koosteeseen aitojamakuja.fi-sivulla.

2. Kehittämissuunnitelma nimisuojattujen tuotteiden hyödyntämiseksi

MMM:n julkaisemassa kehittämissuunnitelmassa tavoitteena on aktivoida suomalaisia toimijoita uusien nimisuojahakemusten laatimiseen, ja jo saatujen nimisuojien parempaan hyödyntämiseen. Lue uutinen mmm.fi-sivuilla.

3. Vinkkejä klusterityöhön

Klusterit Euroopassa – Etelä-Savon ruokaklusterin kokemuksia verkostoyhteistyöstä -julkaisu kokoaa saatuja kokemuksia ja tuloksia kansainvälisestä yhteistyöstä vuosilta 2023–2024 taustatiedoksi ja vinkeiksi klusteritoimintaa suunnitteleville. Tutustu julkaisuun.

4. Osaamiseen ja koulutukseen liittyviä julkaisuja

– Owal Groupin tekemä selvitys ”Huoltovarmuuteen liittyvät osaamiset 2035” on julkaistu. Luonnonvara-ala ja ruokahuolto on yksi tapausesimerkki, joka avataan selvityksessä tarkemmin. Julkaisu löytyy oph:n verkkosivuilta.

– Karvin tekemässä arvioinnissa on käyty läpi vuosien 2022-2024 biotalousalan korkeakoulutuksen koulutustarjontaa, tutkintojen tuottamaa osaamista, korkeakoulujen ennakointikykyä toimintaympäristön muutoksiin, työelämärelevanssia sekä jatkuvaa oppimista. Lue tiedote.

5. Kysely luonnontuotteiden kerääjille ja viljelijöille Lapin tai Pohjois-Pohjanmaan alueella

Kyselyn tavoitteena on yhdistää kerääjiä alueellisiin keruuketjuihin ja sitä kautta keruutuotteiden välittäjiin ja käyttäjiin. Tutustu tarkemmin ja siirry kyselyyn, vastausaikaa 15.1. asti.

Ruokasektorin koordinaatiohanke kiittää yhteistyöstä & toivottaa maistuvaa joulua sekä hyvää tulevaa vuotta 2025! Seuraavan kerran tämä sähköposti ilmestyy ensi vuoden puolella.

1. Ruokaketjun uudet kehittämishankkeet

Ruokavirasto on myöntänyt rahoituksen kahdelle hankkeelle: 1) Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen, toteuttajat Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, lue uutinen, ja 2) Kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi, toteuttaja Helsingin yliopisto. Tiedote Ruokaviraston sivuilla.

2. Maaseuturahaston valtakunnallisten hankkeiden ideahaku on auki

Teemoina haussa ovat maaseudun vesihuollon turvallisuus, ruoka-alan yritysten toiminnan kehittäminen ja maaseudun yrittäjyys. Hankeidea tulee jättää 17.1.25 mennessä. Lisätietoa teemoista, hakulomake sekä tarkemmat ohjeet maaseutu.fi-verkkosivulla.

3. Lähiruoan tuottajille suunnattu itsearviointityökalu

Saimaan ja Itämeren alueella toteutettavassa BASCIL-hankkeessa on luotu lähiruoan tuottajille itsearviointityökalu. Se auttaa käymään läpi asioita, joihin kiinnittää huomioita, kun laajentaa toimintaa matkailupalveluihin. Työkalu on ladattavissa hankkeen verkkosivuilta materiaaleja-kohdasta.

4. Maaseutuverkoston toimintasuunnitelman luonnos kommenteilla

Mitä haluaisit kansallisen maaseutuverkoston osallisena korostaa maaseutuverkoston toiminnassa vuonna 2025? Nyt on mahdollisuus vaikuttaa kommentoimalla toimintasuunnitelmaa, 18.12. mennessä. Lue lisää.

5. Teollisuuspoliittinen strategia

TEM julkaisi teollisuuspoliittisen strategian, joka kokoaa yhteen Suomen teollisuuden uudistumisen ja kasvun strategisen agendan, ja antaa kokonaiskuvan hallituksen teollisuuspolitiikan painopisteistä ja keinoista. Lue tiedote.

1. Kommentoi elintarvikealan yrityksille suunnattuja ruokahävikin vähentämiseen liittyviä suosituksia

Suuri osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa ja siksi elintarvikealan yrityksille on laadittu suosituksia, miten ne voisivat vaikuttaa kotitalouksissa syntyvään ruokahävikkiin. Kysely liittyy Kuluttajaliiton Hävikkihyppy-hankkeeseen. Kyselyyn toivotaan vastauksia elintarvikeyrityksiltä 20.12. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/5255A62A344B9503

2. Ravintolaruokailun trenditutkimuksessa tuloksia

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tilaamassa trenditutkimuksessa selvitetään ravintolapalveluiden käytössä tapahtunutta kehitystä. Ravintolapalvelujen käyttäjiä on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta heikko taloustilanne ja etätyön yleistyminen näkyvät ravintolakäyntien määrässä. Pitsat, hampurilaiset ja kanaruuat ovat suosituimpia pääruokia ja kasvis- ja salaattiruokien osuus jatkaa hienoista kasvua. Lue tiedote.

3. Julkiset ruokapalvelut ovat kiinnostuneita luomun käytön lisäämisestä

Vuonna 2024 tehdyn selvityksen mukaan luomun käyttö ja kysyntä ovat kasvaneet voimakkaasti edelliseen selvitykseen (v. 2022) verrattuna. Luomua käyttävien ruokapalveluiden määrä on lisääntynyt yli 10 prosenttiyksikköä ja on nyt 63 %. Selvityksen mukaan 30 % ruokapalveluista haluaa lisätä luomun käyttöä. Lue uutinen luomuravintola.fi-sivulta.

4. Kansalliset ravitsemussuositukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Siirry julkaisuun Kestävää terveyttä ruoasta.

5. TEMin lausuntopyyntö Kasvuyrittäjyyden ohjelmasta (sis. Mittelstand)

Ohjelman tavoitteena on vauhdittaa erityisesti keskisuurten ja midcap -kasvuyritysten (ns. Mittelstand) määrän kasvua, mutta myös yhä useamman pienen yrityksen kasvua seuraavaan kokoluokkaan. Lausuntopyynnön johdannossa mm. seuraava kysymys: Onko Kasvuyrittäjyyden ohjelmaluonnoksessa tunnistettu keskeisimmät tavoitteet ja toimenpiteet mittelstand-yritysten tai pienten yritysten kasvun vauhdittamiseksi? Jos ei, niin mitä puuttuu? Siirry lausuntopyyntöön, vastausaikaa 10.12. asti.

6. Tulevia ruoka-alan tapahtumia

Ruokasektorin koordinaatio järjestää joulukuussa:

* Ruokasektorin tutkimustiistai 3.12. klo 9-10: Puolukka lievittää ylipainon aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta ja aineenvaihdunnan häiriöitä

* Infoa hankerahoittajille -webinaari 17.12. klo 14.00-15.30

Ruoka-alan toimijoiden kaikki valtakunnalliset ja alueelliset tapahtumat löytyvät Aitojamakuja.fi kalenterista. Muistathan käydä kurkkaamassa säännöllisesti!

Vuoden viimeinen Aitoja makuja -lehti on nyt luettavissa

Marraskuun lehdessä esillä esimerkkejä tuotekehitysyhteistyöstä, myyntikanavista, omistajanvaihdoksesta ja kansainvälistymisen haltuunotosta. Ruoan tulevaisuuteen liittyen kerrotaan mielenkiintoisia tuloksia kuluttaja- ja maaseutuyrittäjäkyselyn pohjalta. Lisäksi on kerätty yhteen valtakunnallisten luomu- ja luonnontuotetapahtumien antia sekä annetaan vinkkejä yrittäjälle vastuullisuusviestinnän haltuunottoon. Uutisosiosta löytyy ruoka-alan kilpailujen palkittuja ja ruokatarinani-kampanja. Antoisia lukuhetkiä!

1. Luontoyrittäjyyden tunnustuspalkinnot on jaettu

Vuoden luontoyritys on Idea Nature Oy Kajaanista, luonnontuotetoimija on Marttaliitto ry ja kunniamaininta annettiin luonnontuotealalla ansioituneelle Yrttiaika Osuuskunnalle Pohjois-Pohjanmaalta. Tunnustuspalkinnot jaettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Oulussa 13.11. Tutustu palkinnonsaajiin aitoluonto.fi-sivuilla.

2. Leg4Life julkaisi politiikkasuositukset

Politiikkasuositukset tarjoavat ehdotuksia palkokasvien viljelyn moninkertaistamiseksi, valkuaisomavaraisuuden parantamiseksi ja kannustimien luomiseksi viljelijöille. Palkokasvien viljelyn lisäämisen kautta parannetaan Suomen ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Lue koko tiedote Leg4Life.fi-verkkosivuilla.

3. Elintarvikemarkkinavaltuutettu tiedottaa

– Euroopan komissio toteuttaa vuosittain maataloustuote- ja elintarvikeketjun eri vaiheissa oleville tavarantoimittajille suunnatun kyselyn, jolla arvioidaan kauppatapadirektiivin vaikutuksia elintarvikemarkkinoiden toimintaan. Kysely on suunnattu tavarantoimittajille. Lue lisää.

– Juoma-alan kyselyn tuloksiin voit tutustua täällä.

– Oletko havainnut elintarvikemarkkinoiden toimintaan liittyviä ongelmia tai kohdannut hyvien kauppatapojen vastaista toimintaa? Kerro siitä elintarvikemarkkinavaltuutetulle.

4. Lausuntopyyntö

MMM pyytää lausuntoja Ruokaviraston maksuasetusluonnoksesta vuodelle 2025. Asetuksella säädetään Ruokaviraston suoritteiden maksullisuudesta sekä julkisoikeudellisista suoritteista perittävistä maksuista. Lausuntopyyntö, asetusluonnos ja muistio löytyvät täältä. Muistiossa on esitelty maksujen muutokset. Lausunnot tulee jättää 20.11. mennessä.

5. Tulevia ruoka-alan tapahtumia

Ruokasektorin koordinaatio järjestää lähiaikoina:

* Elintarvikealan vienti ja kansainvälisyys -verkostotapaaminen Teamsissä 25.11. klo 14.00-16

* Online-työpaja: Luomua lisää tuuppaamalla 28.11. klo 9-10

* Seuraava Ruokasektorin tutkimustiistai 3.12. klo 9-10 – lisätietoja lähipäivinä kalenterissa

* Infoa hankerahoittajille -webinaari 17.12. klo 14.00-15.30

Kuluttajien ja maaseutuyrittäjien tulevaisuuden näkemyksistä kuultiin tämän viikon tutkimustiistaissa, materiaaliin voi tutustua aitojamakuja.fi-sivuilla.

Ruoka-alan toimijoiden kaikki valtakunnalliset ja alueelliset tapahtumat löytyvät Aitojamakuja.fi kalenterista. Muistathan käydä kurkkaamassa säännöllisesti!

1. Luomualan palkintoja jaettu

– Vuoden Luomutuote -kilpailun kunniamaininnat jaettiin kuluttajatuotteiden sarjassa Poikain parhaiden juomalle ja ammattikeittiötuotteiden sarjassa Pohjolan Hedelmän luomuomenasoseelle. Lisätietoja Luomuliiton sivuilla.

– Luomuliitto myönsi Kuorttisen luomukanalalle Vuoden Luomuyritys -palkinnon hyvänä ja kannustavana esikuvana alueen viljelijöille toimimisesta ja ansiokkaasta tiedotustyöstä. Luomukonkarin arvonimi myönnettiin Bertel Riskalle Kruunupyyhyn, Ulla-Maija Leskiselle Ähtäriin ja Biodynaamiselle yhdistykselle. Palkinnot ja arvonimet jaettiin Luomupäivien yhteydessä Seinäjoella 5.11.

2. Tietokortit luomusta

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tehtyjen tietokorttien avulla voi ammattikeittiö kertoa luomun hyödyistä tutkittuun tietoon pohjautuen. Vapaasti ladattavissa korteissa on tietoa mm. ympäristövaikutuksista luomun, ruoan ja luomumaidon näkökulmista ja eläinten hyvinvoinnista. Kohti luomutavoitetta -julkaisua esitellään ensi viikolla.

3. Lausuntopyyntö

TEM pyytää lausuntoja luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi yrityksille myönnettävästä kansainvälistymisavustuksesta vuosina 2024-2030 annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Asetusmuutoksella lopetettaisiin mm. Business Finlandin Group Explorer -avustus ja messuavustuksiin tehtäisiin ehtojen tiukennus. Lausuntoja voi antaa 22.11. asti.

4. Lähiruokapäivän joulukohde

Lähiruokapäivän kartalle kerätään kohteita, jotka avaavat ovensa joulun alla – yhtenä päivänä, säännöllisesti tai osana muuta tapahtumaa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki suomalaisen lähiruoan ja maaseudun toimijat: tilat, tuottajat, yrittäjät, jatkojalostajat, matkailutoimijat, ruoka-alan ammattilaiset, seurat ja yhdistykset. Lue tarkemmin lähiruokapäivä.fi-sivulta.

5. Ruoka-alan tulevia tapahtumia

Marraskuussa on eri maakunnissa yrittäjille suunnattuja tilaisuuksia liittyen mm. kansainvälistymiseen, vientiin, vastuullisuuteen ja tuotekehitykseen liittyen. Lisäksi järjestetään kehittäjäverkostotapaamisia ja muita valtakunnallisia webinaareja/seminaareja. Tutustu tarkemmin Aitojamakuja.fi kalenterissa.

Ruokasektorin koordinaatio järjestää lähiaikoina:

* Ruokasektorin Tutkimustiistai 12.11. klo 9-10: Koko ruokaketju kohti kestävää tulevaisuutta – Kuluttajien ja maatalousyrittäjien näkemyksiä

* Online-työpaja: Luomua lisää tuuppaamalla 28.11. klo 9-10

1. Ruokatarinani -kampanja esittelee ruoka-alan yrittäjyyttä

#Ruokatarinani-kampanjan ideana on tuoda esille ruoka-alan moninaista yrittäjyyttä ja innostaa ryhtymään elintarvikealalle. Samalla lisätään arvostusta ruoan tekijöitä kohtaan. Kampanjaan liittyen Ruokasektorin koordinaatiohanke on tuottanut kuusi videota pienyrittäjistä eri puolilla Suomea. Koska se on vain pieni otos, niin kannustamme alan yrittäjiä jakamaan oman tarinansa sosiaalisessa mediassa #ruokatarinani hashtagilla. Videot on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu videoihin https://aitojamakuja.fi/ruokatarinani/ ja https://aitojamakuja.fi/sv/ruokatarinanisve/.

2. Ruokavirasto tiedottaa

* Nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontaohje on päivitetty. Ohje on tarkoitettu sekä elintarvikevalvontaviranomaisille että elintarvikealan toimijoille.

* Salmonellaerityistakuiden vaatimukset eläinperäisten elintarvikkeiden sisäkauppatuonnissa – Ohje valvontaviranomaisille ja toimijoille

3. Päivittäistavarakauppa ry:n omavalvontaohje myymälöille

Uudistunut ohje on ajantasainen käytännön työkalu myymälöille, jotka voivat sen avulla toteuttaa lakisääteisen omavalvontavelvoitteensa parhaalla mahdollisella tavalla. Ohje antaa myymälöille ja niitä valvoville viranomaisille arkeen sovelletut tulkinnat elintarvikelainsäädännön vaatimuksista. Tutustu PTY:n verkkosivuilla.

4. Vähähiilisyyden tiekarttoja on päivitetty

TEM on julkaissut yhteenvedon, joka käy läpi hallitusohjelmassa linjatun vähähiilisyyden tiekarttojen päivitystyön toteutusta ja 14 mukana olleen toimialan päivitettyjen tiekarttojen tuloksia. Toimialojen tiekartat löytyvät TEM:n verkkosivuilta.

5. Elintarvikejalostuksen hanketreffien antia

Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio järjesti 28.10. jalostukseen liittyvät hanketreffit. Jollet ehtinyt linjoille, niin esitystallenteita löytyy aitojamakuja.fi-sivuilta.

Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin!

1. Suomen ruokamatkailustrategia 2024-2028 on julkaistu

Strategia sisältää ruokamatkailun kehittämisen suuntaviivat, toimii ruokamatkailun kehittämisen tietopankkina ja tuotteistusideointien pohjana. Se on tehty työkaluksi yrittäjille, kehittäjille, mahdollistajille ja tulevaisuuden tekijöille. Tutustu julkaisuun, julkistamistilaisuuden tallenteeseen tai hyödynnä diaesitystä.

2. Ruokatiedon kuluttajakyselyn tuloksia

Kuluttajat pitävät tärkeinä ruoan valintaan liittyvinä tekijöinä omavaraisuutta, huoltovarmuutta, työn ja taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmaa sekä ruoan alkuperän jäljitettävyyttä. Tarkemmin tuloksista Ruokatiedon tiedotteessa.

3. Innovaatio- ja osaamisverkostot valtakunnallisen teeman tutkimushankehaku 2/2024

Rahoitettavien hankkeiden tulee olla elinkeinoelämäverkottuneita tutkimushankkeita, joilla on tunnistettuina useita rinnakkaisia hyödyntämispolkuja esim. liiketoiminnassa ja kansainvälisessä hanketoiminnassa. Teemoina: 1) digitalisaatio, tekoäly ja uudet teknologiat, 2) tulevaisuuden tuotteet, palvelut ja materiaalit, 3) ratkaisut puhtaaseen siirtymään ja 4) kaksoiskäyttöteknologiat. Tutustu tarkemmin innoverkostot.fi-sivulla.

4. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen toimijaverkoston kartoitus

Owal Group Oy yhdessä NordEval Oy:n selvittää Suomen maatalouden ja maaseudun kehittämisen toimijaverkostossa mukana olevia organisaatioita ja niiden välisiä suhteita sekä verkoston kattavuutta. Kysely on auki 22.10. asti. Linkki suomenkieliseen kyselyyn ja Länk till den svenskspråkiga enkäten.

Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin! Uusia tapahtumia on lisätty lokakuun lopulle ja marraskuulle – käy tutustumassa!

1. Uusin Pellervon taloustutkimuksen maa- ja elintarviketalouden ennuste on julkaistu

PTT:n ennusteen mukaan kansainvälisen kaupan riskit ja epävarmuus kysynnän kehityksestä sumentavat ruoka-alan kasvunäkymiä. Siirry uutiseen ja julkaisu PTT-ennusteet 2/2024: Maa- ja elintarviketalous – syksy 2024.

2. KIKE Hyvän Tekijät podcast-sarja

Uusi podcastsarja esittelee kolme ilmastoviisasta ruokaa tuottavaa kasvuyritystä. Yrittäjät kertovat ympäristöystävällisen liiketoimintansa kehittämisestä, kasvun askelista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Podcastit ovat kuunneltavissa KIKEn YouTube-tilillä.

3. Vuosille 2024-2026 rahoitusta saaneet Ruokaketjuhankkeet

Ruokaviraston Ruokaketjuhankkeet -sivulle on kerätty valtakunnalliset kehittämishankkeet, jotka ovat käynnissä tai käynnistymässä. Tutustu hankkeisiin verkkosivuilla ja tartu yhteistyömahdollisuuksiin!

4. Maaseutuindikaattorit-palvelu kokoaa maaseutualueiden kehitystä kuvaavat tunnusluvut

Vapaasti käytettävissä olevassa palvelussa on tietoja väestöstä ja muuttoliikkeestä, talouden rakenteesta ja toiminnasta, elinoloista ja hyvinvoinnista sekä ympäristöstä. Suuri osa tiedoista on vuodesta 1988 alkavia vuosittaisia aikasarjoja. Taulukoita saa muodostettua eri aluejakoihin pohjautuen. Siirry maaseutuverkosto.fi-sivuille.

5. Ruoka-alan tulevia tapahtumia

Lokakuussa on tarjolla yrittäjille suunnattuja koulutuksia läsnä- ja etäyhteyksin liittyen mm. kansainvälistymiseen ja markkinointiin. Lisäksi seminaareja ja webinaareja liittyen luomuun, ruokamatkailuun, kestävyyteen ja toimijaverkoston yhteistyön edistämiseen. Tutustu tarkemmin Aitojamakuja.fi kalenterissa.

Ruokasektorin koordinaatio järjestää lähiaikoina:

* Elinvoimaa lähiruokahankinnoilla -webinaari 10.10. klo 14-15.30

* Elintarvikejalostuksen hanketreffit 28.10. klo 12.30-15.30

* Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaveri 4.11. klo 12-14

Marraskuussa on tulossa myös Luomupäivät Seinäjoella 5.-6.9. ja Luonnontuotepäivät Oulussa 13.-14.11.

1. Etelä-Savo voitti EU:n luomupalkintojen Paras luomualue -sarjan

Etelä-Savo on suomalaisen luomun pioneerimaakunta, jossa luomutuotannon, tutkimuksen ja hallinnon pitkäjänteinen ja kiinteä yhteistyö on luonut perustan korkealle luomuosaamiselle. Maakunta on tunnettu erityisesti vahvasta luomuvihannesviljelystä ja luomumaidontuotannosta. Alueelta löytyvät myös Suomen luomumyönteisimmät kuluttajat. Palkinto jaettiin EU:n luomupäivänä 23.9. Brysselissä. Lue koko uutinen proluomu.fi-sivulta.

2. Tutkimustuloksia ja suosituksia kalan käyttöön liittyen

Ruokavirasto on päivittänyt kalan turvallisen käytön suositusta EU-kalat IV-tutkimushankkeen tulosten perusteella. Kalan turvallisen käytön suositukseen on lisätty kalalajikohtaisia poikkeuksia. Hanke tuotti myös raportin ”Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin: EU-kalat IV” ja Policy Brief ”Kalan kulutuksen lisääminen olisi eduksi suomalaisten terveydelle”. Tutustu tarkemmin Ruokaviraston sivuilla.

3. Suomen yhteisosasto Grüne Wocheen

Euroopan suurin elintarvike- ja ruokamatkailutapahtuma Grüne Woche järjestetään Berliinissä 17.-26.1.2025. Nyt on käynnissä näytteilleasettajahaku. Kinnon koordinoiman yhteisosaston kumppaneina ovat MMM, MTK ja SLC. Lue lisää ja ilmoittaudu Kinnon sivuilla.

4. Kommentoi kansallisen ruuantuotannon strategian visiota ja päämääriä

MMM:ssä valmistellaan vuoteen 2040 ulottuvaa kansallista ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiaa. Visiona on: Erinomaista ruokaa maailman kestävimmästä ruokajärjestelmästä! Strategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina. Nyt on mahdollisuus antaa oma näkemys visiosta ja kolmesta päämäärästä otakantaa.fi -palvelussa.

5. Kysely maaseutumatkailun kehittäjille

Valtakunnallinen Rural Finland Tourism Hub -hanke kerää vastauksia maaseutumatkailun kehittäjäkyselyyn 12.11. asti. Kyselyssä maaseutumatkailua käsitellään laajassa merkityksessä ja siinä tarkastellaan maaseutumatkailun kehittämisen tilaa sekä siihen liittyvää asiantuntijuutta. Siirry kyselyyn.

Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin! Muistathan käydä säännöllisesti katsomassa, mitä lähiaikoina järjestetään.

1. Syksyn aitojamakujalehti.fi verkkolehti on ilmestynyt

Syyskuun tuhdissa tietopaketissa kerrotaan pakkaskuivauksen mahdollisuuksista ja teknologian hyödyntämisestä marjanpoiminnassa. Esittelyssä on myös uusia oppaita ja ohjeistuksia liittyen ympäristöjalanjälkien viestintään, ammattikeittiöiden kasvispainotteisten ruokavalintojen edistämiseen ja lähiruokahankintojen edistämiseen. Kansainvälinen tuulahdus tuo terveiset Suomi-Kiina -yhteistyöstä ruoan ja terveyden saralla sekä esimerkin Italian vientikonseptista. Mukana on myös JOTPA-koulutusten ja Maaseutututkijatapaamisen antia sekä esittelyt maakunnallisista ruoka-alan viestintäkanavista. Uutisosiossa Luomututkimuksen webinaarit ja Lähiruokapäivän antia. Mukavia lukuhetkiä!

2. Ruokaketjun hankehaku on avoinna 21.10. asti

Nyt avoinna olevalla hankehaulla haetaan hankkeita seuraaviin teemoihin: 1) Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen ja 2) Kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi. Lisätietoja Ruokaviraston sivulla.

1. Kasviproteiini kasvun tiellä -julkaisu

Tulevaisuustalo Sitran tilaama ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttama selvitys kertoo, että kotimaisilla kasviproteiineilla voi jatkossa olla merkittävä rooli Suomen proteiiniomavaraisuuden ja terveellisen ravitsemuksen varmistamisessa. Tuotanto on mahdollista kolminkertaistaa nykyisestä vuoteen 2040 mennessä, mutta se edellyttää monenlaisia toimia. Lue uutinen Sitran sivuilla.

2. Ruokavirasto tiedottaa

– Ravitsemus- ja terveysväiteopas on julkaistu myös ruotsiksi: Handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden för livsmedelsföretagare och tillsynsmyndigheter.

– Listeriaohjeesta suurkeittiöille on julkaistu uusi versio, siirry uutiseen.

3. Hallitus päivitti yrittäjyyden periaatepäätöksen

TEM on päivittänyt valtioneuvoston periaatepäätöksen yrittäjyydestä hallitusohjelman 2023–2027 mukaiseksi yli hallituskausien. Periaatepäätös on hallituksen tiivis strateginen ohjausasiakirja valtioneuvoston poikkihallinnolliseen yrittäjyyden edistämiseen. Periaatepäätöksen pääsisältöalueet ovat: 1) yritysten uudistuminen, kasvu ja kansainvälistyminen, 2) osaaminen ja osaavan työvoiman saatavuus sekä 3) toimivat markkinat. Periaatepäätös sisältää yhteensä 19 toimenpide-ehdotusta, jotka on rajattu kohdistumaan valtion vastuulla oleviin yrittäjyyden edistämisen toimiin. Erityisenä painopistealueena on pk-yrittäjyys. Siirry TEM:in sivuille.

Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin! Jos haluat oman koulutuksen, seminaarin tai muun tilaisuuden kalenteriin, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.

1. Ruoka-alan kasvuohjelman edistämistä yhteistyössä

Ruokaketju sitoutuu Ruokatieto Yhdistys ry:n johdolla ruoka-alan kasvuohjelmaan ja toivoo valtion tukea järjestäytymisen vauhdittamiseksi ja vientityön aloittamiseksi. Ruokatieto tulee toimimaan koko ruokaketjun kattavana edustajana ruokaviennin strategisissa prosesseissa, strategisten puitteiden suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kasvuohjelman tavoitteiden seurannassa. Siirry tiedotteeseen.

2. EIP-hankkeiden haku on auki 25.10. asti

Eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden hankkeiden eli EIP-ryhmien tavoitteena on ratkaista maa- tai metsätalouden alkutuotantoon liittyvä ongelma, mistä saattaa syntyä uusi innovaatio tai toimintamalli. Pilottihanke voi olla alueellinen, alueiden välinen, valtakunnallinen tai kansainvälinen ja sillä voidaan tukea kokeiluja, joissa testataan tuotteen, palvelun tai menetelmän toteutuskelpoisuutta. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla.

3. Etelä-Savon ruoka-alan tilastotietoa uudessa datapankissa

Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla on julkaistu avoin datapankki Etelä-Savon ruoka-alan tiedoista. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.

4. Syyskuu – ruokatapahtumien superkuu

Aitojamakuja.fi -kalenteri pullistelee monenlaisia koulutus- ja infotilaisuuksia, mielenkiintoisia seminaareja ja sadonkorjuutapahtumia. Käy katsomassa tarjontaa! Facebookin Ruokasektorin koordinaatio-ryhmässä voit jakaa myös omia tapahtumakutsuja tai muita kuulumisia.

Tänään juhlitaan Suomalaisen ruoan päivää ja viikonloppuna Lähiruokapäivän kohteet kutsuvat vierailemaan!  

1. Kommentoi vastuullisuuskriteereitä

Motiva pyytää kommentteja päivitettäviin eläinperäisten elintarvikkeiden vastuullisuuskriteereihin, joita voidaan soveltaa julkisissa hankinnoissa. Osa kriteeriluonnoksista on lisäyksiä ja päivityksiä jo käytössä oleviin kriteereihin. Kommentteja toivotaan alan yrityksiltä, sidosryhmiltä ja julkisen sektorin hankkijoilta. Kommenttiaikaa 28.8. asti Motivan sivuilla.

2. Ajankohtaista luomusta

– Kaksi suomalaista ehdokasta EU:n luomupalkinnon finalistien joukossa. Etelä-Savo valittiin Paras luomualue -sarjan kolmen finalistin joukkoon ja Kymenlaaksossa toimivan Pelto Mattinen Oy:n viljelijä Tommi Hasu pääsi finaaliin paras miespuolinen luomuviljelijä -sarjassa. Voittaja julkistetaan EU:n luomupäivänä 23.9.2024 Brysselissä. Tutustu finalisteihin.

– Luomupäivien (5.-6.11.) yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa posterinäyttely, jossa luomututkimusta tuodaan esiin. Kaikki luomun parissa työskentelevät tutkijat, kehittäjät ja hanketoimijat voivat lähettää posteriehdotuksia 13.9. mennessä. Lisätietoja luomuinstituutti.fi-sivulla.

3. Kuulumisia matkailusta

– Kansainvälinen Global Culinary Travel Awards -ruokamatkailukilpailu palkitsee vuosittain ruoka- ja juomamatkailun parhaimmistoa. Kilpailuun voi hakea 1.9. asti, tutustu tarkemmin.

– Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelma tarjoaa matkailutoimijoille systemaattisen polun kestävän kehityksen mukaisten toimintojen omaksumiseen. STF-ohjelmaan liittyviä tuloksia Kestävän matkailun tila 2023-raportissa.

4. Syyskuu lähestyy, paljon tilaisuuksia aitojamakuja.fi-kalenterissa

Tarjolla on yrittäjille suunnattuja mm. tuotteistamiseen, vastuullisuuteen, markkinointiin sekä kansainvälistymiseen ja vientiin liittyviä infoja ja koulutuspäiviä. Lisäksi useampia valtakunnallisia messuja ja seminaareja sekä toritapahtumia tarjolla eri puolilla Suomea ja verkossa. Tutustu tarjontaan aitojamakuja.fi-kalenterissa.

Ruokasektorin koordinaatio järjestää lähiviikkoina:

* Ruokasektorin Tutkimustiistai: Ruokayrittäjyys REKOssa – liiketaloudellisia ja muita merkityksiä 3.9. klo 9-10

* Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaveri 9.9. klo 12-14

1. Uusia julkaisuja

– TUUMA -verkostohankkeen raportissa ”Lähiruokahankinnoista alueellista elinvoimaa — oppeja käytännön esimerkeistä” kerrotaan havainnollisesti julkisten elintarvikehankintojen aluetaloudellisista vaikutuksista ja tarkemmin kahden esimerkkitapauksen kautta onnistuneista lähiruokahankinnoista, niiden vaikutuksista ja opeista.

– Lukessa on kehitetty arviointimenetelmä, joka huomioi elintarvikkeiden ympäristövaikutusten vertailussa ravintoainesisällön ja ravitsemukselliset erot. Menetelmää voidaan käyttää useille eri tuoteryhmille ja hyödyntää esim. tuotekohtaisissa ympäristömerkinnöissä. Uutinen Luken sivuilla.

– Just Food -projektissa selvitettiin ilmastoystävällisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion ominaisuuksia Suomessa. Kestävämmän ruokavalion käyttöönotolle esteet ovat kulttuurisia, joten ruokavalion makuun ja helppouteen, tottumukseen ja sosiaaliseen merkitykseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Lisää tutkimustuloksista.

2. Ruoka-alan kilpailuja

– Vuoden luomutuote -kilpailuun ehtii ilmoittautua vielä 18.8. mennessä ja Vuoden Luomuyritys -kilpailuun 1.9. mennessä. Kriteereistä ja tarkempaa tietoa kilpailuista luomuliitto.fi-sivulla.

– Ehdota Vuoden luonnontuotetoimijaa 9.9. mennessä aitoluonto.fi-sivulla. Tunnustus voidaan antaa henkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi.

– Luomu SM -kilpailu on kaikille luomua käyttäville ammattikeittiöille (julkinen tai yksityinen ruokapalvelutoimija/ravintola) tarkoitettu kilpailu, ja siinä keskiössä on luomun käytön lisääminen. Osallistuminen 13.9. mennessä ja lisätietoja luomuravintola.fi-sivulla.

– Suomen ruokalahjakilpailussa palkitaan ruokamatkamuistoiksi ja liikelahjoiksi soveltuvia kotimaisista raaka-aineista valmistettuja ruoka-, design- ja käsityötuotteita. Mukaan voi ilmoittautua 1.-30.9. Tutustu kilpailukategorioihin.

3. Lähi- ja luomuruoan juhlapäivät

– Luonnon päivänä 31.8. kutsutaan jälleen tutustumaan luomutilojen toimintaan ja siihen, miten luomuruokaa tuotetaan. Jos haluat järjestää päivän tilallasi tai lähteä vierailulle, lisätietoja löytyy https://luomu.fi/luonnonpaiva/ -sivulta.

– Lähiruokapäivää vietetään tänä vuonna kaksi päivää 7.-8.9. Kun ilmoittaudut päivän järjestäjäksi 16.8., voit tilata materiaalipaketin. Jo mukaan ilmoittautuneisiin kohteisiin voit tutustua https://lahiruokapaiva.fi/ -sivulla.

4. Aitojamakuja.fi -kalenteri kerää ruoka-alan tapahtumat yhteen

Syksyä kohti pikkuhiljaa mennään ja monenlaisia tilaisuuksia on jo sovittuna ja ilmoittautuminen on avoinna. Nyt kannattaakin säännöllisesti käydä katsomassa tarjontaa Aitojamakuja.fi kalenterissa. Allekirjoittaneelle voit ilmoittaa oman tapahtumasi.